הרבה אנשים רוצים להיות בעלי עסק. רבים מהם רק חולמים על האפשרות הזו, אחרים מתפללים ליום בו תהיה להם תעוזה, ויש את אלה שהחליטו להסיק לחלום ולהתפלל, ולהתחיל לעשות. אלו הם שמעזים, שקמים ועושים מעשה. אבל רגע... מאיפה מתחילים? החלטת ללכת על הקמת חברה ? נא להכיר – רשויות המס פתיחת עסק, כמו גם ניהול עסק, כרוכה בהרבה התמודדות עם רשויות המס. יש עסקים שפתיחתם דורשת התמודדות גם עם רשויות אחרות, אבל אין עסקים שלא צריכים להתמודד עם רשויות המס. כשאנו מדברים על רשויות המס, אנו מתכוונים למס ערך מוסף (וגם המכס במקרה של עסק המייבא טובין), מס הכנסה וביטוח לאומי. אלו הן שלוש הרשויות שתהיו איתן בקשר במשך כל זמן קיומו של העסק שלכם, מרגע צאתו לאוויר העולם. הרישום ברשויות הללו מהווה את נקודת הפתיחה של העסק שלכם, את אישור הרשויות כי העסק שלכם נולד ועכשיו יש לו שם, תעודת זהות, חובות וזכויות. ממש כמו משרד הפנים לנו בני האדם.
כל עסק, ללא יוצא מן הכלל, גדול כקטן, מתחיל שם את דרכו. לכל אחת מהרשויות מאפיינים משלה, כמו גם דרישות משלה. ביטוח לאומי, למשל, עשוי לבקש דיווח על הכנסות חמש שנים טרם פתיחת העסק. מס הכנסה דורש רישום בתוך יום אחד לכל היותר תחילת העיסוק. הפרת דרישה זו הינה עבירה פלילית. דרישה נוספת היא של מס הכנסה, במקרים של העסקת עובדים, פתיחת תיק ניכויים/עובדים והחתמתם על טופס 101. הפרת דרישה זו מעמידה אותך בסיכון לקבל קנסות כספיים לא מבוטלים. בחלק מהמקרים, עם פתיחת עסק, העסק מקבל זהות משל עצמו.
אלו המקרים של חברות וחברות בע"מ. העסק מקבל ח.פ משל עצמו, בניגוד לשאר המקרים, אז הח.פ של העסק הוא למעשה תעודת הזהות של בעליו. שאר המקרים האלה, הם המקרים בהם בעל העסק יהיה עוסק פטור או עוסק מורשה, בהתאם למאפייני העסק שלו והיקף המחזור הצפוי לו. ההבדל בין העוסקים השונים שלושה הם העוסקים לצורכי מע"מ: עוסק זעיר – היקף הכנסות של 65,000 שקלים בשנה לפחות ו-240,000 שקלים לכל היותר עוסק פטור – היקף הכנסות שלא עולה על 65,000 בשנה עוסק מורשה – היקף הכנסות העולה על 240,000 שקלים בשנה בנוסף לכך, חלק מהעסקים הם עוסק מורשה בלי שום קשר להיקף המחזור, רק בשל היותם שייכים לרשימת המקצועות שהוגדרה בתקנה 13 לחוק מע"מ.
תקנה זו מחייבת כל בעל עסק להגדיר את מקצועו כבר בשלב פתיחת העסק. רשימה זו כוללת את המקצועות החופשיים, כמו אדריכל, מהנדס, טכנאי וכ"ו, וגם נותני שירותים שונים, דוגמת מורה, מרצה וכ"ו. איך תוכל לחסוך לעצמך את התהליך ההכרחי הזה? יש מי שעושה עבורכם את כל הפרוצדורות האלה בתשלום סמלי בלבד, אם אתם הופכים ללקוחות. רואה חשבון או תוכנת UCAN2 להנהלת חשבונות באינטרנט הם דוגמא מצוינת לכך. במקום למלא את הטפסים בעצמך, לעמוד בתורים, לתהות אם החסרת משהו ואם יש עוד משהו שעליך לעשות מבלי שידעת על כך, אפשר להעביר את הסמכות לאנשי מקצוע שמכירים את המערכת, מיומנים בעבודה מולה ויודעים מה צריך לעשות הכי מהר והכי יעיל. המאמר נכתב על ידי רו"ח יורם שיפר, מבעלי תוכנת UCAN2 להנהלת חשבונות באינטרנט, המספקת שירותי פתיחת עסק